Smidiga liftar klarar skivan i klimatsmart hus

2012-04-26

Att samordna alla installationer i Siemens nya kontorsbyggnad i Finspång är rena 3D-pusslet. Men med hjälp av Lipacs smidiga pelarliftar fixar montörerna på YIT jobbet galant.

I dalen i Finspång bygger Siemens 1 000 arbetsplatser i två huskroppar som är sammanlänkade med en inglasad entrédel, totalt 13 000 kvm. YIT har fått i uppdrag att utföra installationer och arbetet pågår parallellt på flera våningsplan.

Miljöcertifierat hus med fokus på inomhusklimat
Lipac - Smidiga liftarHär skapas en dynamisk arbetsmiljö med virtuella mötes- och arbetsplatser vilket kräver det allra senaste inom trådlösa IT-lösningar. Byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt LEED-standard med fokus på hållbarhet och flexibilitet. Syftet är att minska energiförbrukningen och skapa ett inomhusklimat som främjar människors hälsa och produktivitet.

Som arbetsledare på YIT har Mika Turunen i uppgift att planera elmontörernas jobb, fördela och se till att alla har tillgång till rätt material, utrustning och verktyg. Ofta är uppemot 18 personer på olika våningar igång samtidigt med att montera kabelstegar samt dra datakablar och installera digitala styrsystem för värme, kyla och belysning.

Arbetsmoment i högt tempo
YIT hyr ett 20-tal Snorkel M1230E från Lipac, små smidiga pelarliftar som snabbt och säkert kan kryssa sig fram bland människor och material. Det är nödvändigt för att de olika installationerna inte ska krocka med varandra. Så Mikas telefon ringer nästan oavbrutet.
– Överallt där det går använder vi helst liftar, det är mycket smidigare, säger Mika.

Tidspressen är stor och montörerna måste hela tiden anpassa sitt arbete efter de nya situationer som ständigt dyker upp. Men tack vare pelarliftarna kan de utföra flera arbetsmoment på kortare tid.
– Trots att det kan vara lite rörigt på arbetsplatsen går det fort att förflytta sig när något plötsligt måste utföras någon annanstans i huset, säger Mika.

På ritningarna har installationerna ritats in med centimetersmå skillnader. Sådant fungerar bra på papperet. Men när skisserna sedan ska översättas till verklighet måste installationerna ofta flyttas.
– Det handlar om stora nivåskillnader så att följa ritningarna är som att lägga ett 3D-pussel, säger Mika som från golvet vant dirigerar sina kollegor uppe på liftarna.

Proffs på liftar och service Johan Lindgren från Lipac har tät kontakt med YIT och besöker ofta bygget i Finspång. Tillsammans med sina servicetekniker ger han goda råd kring den dagliga tillsynen och påplats- service samt underhåll i Lipacs depå i Linköping.
– Vi är kända för att våra liftar alltid är hela, rena och nyservade, säger Johan. Vår personal är verkligen specialister på liftar och därför kan vi ge våra kunder riktigt bra service. Det är jag stolt över!