2018-05-17

 

Världens främsta verktygsstål tillverkas i Hagfors

 

 

 

Uddeholm är världsledande tillverkare av högkvalitativt verktygsstål. På det anrika stålverket i Hagfors pågår produktionen i fyra skift, dygnet runt sex dagar i veckan. Det ställer höga krav på att liftarna i maskinparken klarar av att hålla jämna steg. Samt att man har full koll på all dokumentation.

 

Det har gått 350 år sedan den första stångjärnshammaren började ljuda i de värmländska skogarna. Kärleken till stålet håller i sig och idag är Uddeholm världsledande på tillverkning av verktygsstål till industriella verktyg.

 

Smidigare skötsel med ny liftleverantör

Uddeholms stålverk i Hagfors går för högtryck och överallt ses liftar fullt upptagna i arbete. Merparten kommer från Lipac som man samarbetar med sedan ett år tillbaka. Idag har stålverket ett tiotal inhyrda liftar på 12–40 meter som används såväl i produktionen som i olika byggprojekt.

 

– När kontraktet med vår tidigare liftleverantör gick ut valde vi att anlita Lipac, säger Pär Eriksson som är chef för gemensam service med ansvar för transporter mellan de olika enheterna på Uddeholm.

 

Det främsta skälet till bytet av liftleverantör var att man ville få full kontroll över all dokumentation som rör liftarna. Samarbetet med Lipac ger en bättre överblick och smidigare skötsel av den inhyrda maskinparken. Dessutom har man fått en långsiktig samtalspartner med djupa kunskaper i logistisk.

Ny anläggning för 3D-printat stål

Intresset för 3D-skrivare ökar snabbt inom olika områden och Uddeholm ligger långt framme i utvecklingen. Idag är det möjligt att skriva ut produkter i stål och en ny anläggning för produktion av stål för 3D-printing blir klar i juni 2018.

 

Uddeholm har tagit fram ett verktygsstål för additiv tillverkning (Additive Manufacturing) i form av ett stålpulver som skrivs ut med 3D-printing. Det s k AM-pulvret användas i olika sorters applikationer som formsprutningsverktyg, plastbearbetning och konstruktionsdetaljer.

 

En tredimensionell form tas fram digitalt som skickas till maskinen där formen sedan byggs upp i flera lager. Tekniken kan även kombineras med traditionella tillverkningsmetoder. Då pulvret går att återanvända är metoden även bättre för miljön. Uddeholm planerar att lansera ett nytt AM-pulver varje år de kommande fem åren.

 

Många byggprojekt på gång

Uddeholms kunder är verktygsmakare och verktygsanvändare över hela världen. Det verktygsstål de köper är återvunnet och renat skrot som smälts om enligt specifika behov för användning i allt från fordon till mobiltelefoner.

 

På stålverksområdet pågår ett antal byggprojekt. Enheten för värmebehandling utökar sin anläggning med 500 kvm och sex nya ugnar. Även anläggningen för ESR byggs ut. Det är den omsmältningsprocess som renar stålet och som nu får sin tolfte ugn. Inom stålindustrin råder stadig högkonjunktur och redan inom ett par år kommer båda anläggningarna troligen att utökas med ännu fler ugnar.

 

Effektivare produktion med rätt liftar

Den snabba utvecklingen gör att Uddeholm hela tiden måste hålla sin maskinpark uppdaterad. Pär Eriksson har ständig kontakt med brukarna på de olika enheterna och stämmer av deras behov. Ofta vill de kunna byta upp sig till nya maskiner och därför väljer man att hyra in liftar på årsavtal från Lipac. De kan sedan snabbt kompletteras vid högre arbetsbelastning.

 

Det breda utbudet av moderna liftar och den snabba tillgången till de senaste modellerna är viktig. Med Lipac vet man att det alltid är ordning och reda på leveranser, besiktning och service och att all dokumentation är i ordning.

 

– Vi ska vara duktiga på att tillverka verktygsstål, inte att hålla ordning på liftar, säger Pär Eriksson.

 

Med en flexibel leverantör med insikt i verksamhetens logistik får man även hjälp med förslag på hur rätt lift på rätt plats kan effektivisera produktionen på stålverket ytterligare. I en högproduktiv bransch med järnhård konkurrens är det livsnödvändigt.


2012-11-26

Effektivitet, ekonomi och ekologi – tre områden som Coor har gemensamt med liftuthyrningsföretaget Lipac. Tillsammans hjälps man åt för att öka effektiviteten, förbättra arbetsmiljön och samtidigt göra en insats för miljön.

Allt mer komplexa processer och krav på kortare ledtider ökar pressen på industrin. Produktionen måste hållas igång med ett minimum av produktionsstörningar och driftstopp. Med löpande underhåll av maskiner och lokaler kan anläggningen fungera effektivt. Men det krävs rätt utrustning för att man ska kunna komma åt svåråtkomliga ställen på ett smidigt och säkert sätt.

Effektiv utrustning underlättar arbetet
Med 40 år i branschen är Lipac branschens specialist på liftar. Många industriföretag ser Lipac som en kompetent och pålitlig leverantör av liftar och arbetsplattformar. Lipac är en stolt leverantör till Coor Service Management som bland annat hyr in liftar vid fabriksstädning, sanering och annan industriell rengöring. – Vi har stor förståelse för de speciella krav som ställs inom industrin och inte minst den typ av servicetjänster som Coor erbjuder sina kunder, säger Per Hedebark som är VD på Lipac. Skulle behovet av utrustning plötsligt ändras ser vi till att liftarna levereras snabbt så att arbetet aldrig avstannar.

Lång erfarenhet av industrins behov
Oavsett om uppdraget gäller schemalagt underhåll eller akutarbete måste personalen ha tillgång till rätt utrustning. I Lipacs sortiment finns liftar i alla modeller och storlekar – från små saxliftar till självgående bomliftar samt världens högsta bomlift med en arbetshöjd på hela 48 meter. Industriföretagens behov skiftar, från ett större antal liftar vid ett tillfälligt stopp till ett mindre antal liftar som tecknas på årsavtal för att användas i den löpande driften. Lipac har lång erfarenhet av industribranschen och kan ta fram lösningar i båda fallen. – Vi samarbetar med ett stort antal industriföretag, säger Per. Tillsammans går vi igenom kundens specifika behov, både på kort och lite längre sikt, och erbjuder förmånliga hyresavtal.

Fokus på hälsa och miljö
Lipac är miljö- och kvalitetscertifierat och fokus på miljön är en naturlig del av vardagsarbetet. Man värnar även om kundernas arbetsmiljö. Sedan 2005 används enbart EcoPar, ett ultrarent drivmedel för dieselmotorer. Jämfört med diesel MK1 sänker det utsläppen av cancerogena ämnen med över 90 %. Och kvävedioxidhalterna minskas med över 50 %. – Att tvingas inandas giftiga partiklar och avgaser på sin arbetsplats är vansinne, säger Per. Med EcoPar minskar dessutom risken att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke som tyvärr är vanliga sjukdomar, både i bygg- och industribranschen.

2012-04-26

Att samordna alla installationer i Siemens nya kontorsbyggnad i Finspång är rena 3D-pusslet. Men med hjälp av Lipacs smidiga pelarliftar fixar montörerna på YIT jobbet galant.

I dalen i Finspång bygger Siemens 1 000 arbetsplatser i två huskroppar som är sammanlänkade med en inglasad entrédel, totalt 13 000 kvm. YIT har fått i uppdrag att utföra installationer och arbetet pågår parallellt på flera våningsplan.

Miljöcertifierat hus med fokus på inomhusklimat
Lipac - Smidiga liftarHär skapas en dynamisk arbetsmiljö med virtuella mötes- och arbetsplatser vilket kräver det allra senaste inom trådlösa IT-lösningar. Byggnaden kommer att miljöcertifieras enligt LEED-standard med fokus på hållbarhet och flexibilitet. Syftet är att minska energiförbrukningen och skapa ett inomhusklimat som främjar människors hälsa och produktivitet.

Som arbetsledare på YIT har Mika Turunen i uppgift att planera elmontörernas jobb, fördela och se till att alla har tillgång till rätt material, utrustning och verktyg. Ofta är uppemot 18 personer på olika våningar igång samtidigt med att montera kabelstegar samt dra datakablar och installera digitala styrsystem för värme, kyla och belysning.

Arbetsmoment i högt tempo
YIT hyr ett 20-tal Snorkel M1230E från Lipac, små smidiga pelarliftar som snabbt och säkert kan kryssa sig fram bland människor och material. Det är nödvändigt för att de olika installationerna inte ska krocka med varandra. Så Mikas telefon ringer nästan oavbrutet.
– Överallt där det går använder vi helst liftar, det är mycket smidigare, säger Mika.

Tidspressen är stor och montörerna måste hela tiden anpassa sitt arbete efter de nya situationer som ständigt dyker upp. Men tack vare pelarliftarna kan de utföra flera arbetsmoment på kortare tid.
– Trots att det kan vara lite rörigt på arbetsplatsen går det fort att förflytta sig när något plötsligt måste utföras någon annanstans i huset, säger Mika.

På ritningarna har installationerna ritats in med centimetersmå skillnader. Sådant fungerar bra på papperet. Men när skisserna sedan ska översättas till verklighet måste installationerna ofta flyttas.
– Det handlar om stora nivåskillnader så att följa ritningarna är som att lägga ett 3D-pussel, säger Mika som från golvet vant dirigerar sina kollegor uppe på liftarna.

Proffs på liftar och service Johan Lindgren från Lipac har tät kontakt med YIT och besöker ofta bygget i Finspång. Tillsammans med sina servicetekniker ger han goda råd kring den dagliga tillsynen och påplats- service samt underhåll i Lipacs depå i Linköping.
– Vi är kända för att våra liftar alltid är hela, rena och nyservade, säger Johan. Vår personal är verkligen specialister på liftar och därför kan vi ge våra kunder riktigt bra service. Det är jag stolt över!

2011-07-19

Lipac - Peace & LoveVi har pratat med Mikael Nyström som är områdeschef och som har jobbat med festivaler sedan 1986. – Som områdeschef för Peace & Love är jag ansvarig för att allt kommer på plats. Det låter kanske lite abstrakt men det kan handla om allt från innertak på öltält till banderoller. För att Peace & Love ska få rätt stämning måste vi upp med enorma mängder belysning och utsmyckning och det är därför vi är beroende av liftar. I år har vi som mest använt 6 bomliftar, 2 saxliftar och 2 teleportörer – alla från Lipac.

Varför har ni valt att anlita Lipac? – Min erfarenhet är att man får vad man betalar för. Betalar man lite får man oftast sämre grejer. I fallet med Lipac är det annorlunda, vi har fått högsta kvalitet till ett attraktivt pris. Utöver den vinnande kombinationen gillar jag att alla Lipacs liftar går på det ultrarena bränslet Ecopar och att man alltid sätter säkerheten främst i alla aspekter av lifthanteringen.

Tidigare har festivalen anlitat andra kända leverantörer men efter att ha blivit presenterade för Lipac och gått deras liftutbildning i Borlänge förra året bestämde man sig för att byta. – Jag är supernöjd med både kvalitén på leveranserna och med Lipacs lokala depåchef Torbjörn Karlsson. Jag kommer definitivt att höra av mig nästa gång vi behöver hjälp med att komma upp i luften. Planeringen av nästa års festival är redan i full gång och då kan du lita på att Lipacs liftar kommer att går varma igen; säger Mikael samtidigt som han lägger in en snus.

Slutligen, har du någon personlig favorit från årets festival? – Utöver glädjen att se alla lyckliga ungdomar ha det härligt tillsammans måste jag säga att Norrlandsbandet Mowits var min favorit i år. Dom kör en unik blandning av swingjazz och hip hop med en galen energi som smittar av sig.

2008-04-17

Lipac  KilenktiddryThomas Holmstrand, projektledare på Kilenkrysset Bygg, har hyrt många liftar av Lipac. Lipac är ett bra uthyrningsföretag. Dessutom gillar jag deras idé med miljöbränslet Ecopar. Det gör verkligen skillnad.
Kilenkrysset är en företagsgrupp som omfattar ett 30-tal bolag. Kilenkrysset bildades av den sedan 1970-talet kände entreprenören Jan Persson som i början av 1990-talet såg möjligheten att göra bra fastighetsaffärer och därför grundade Kilenkrysset. Koncernens huvudkontor finns i Strängnäs och byggverksamheten och fastighetsförvaltningen som bedrivs omsatte år 2007 tillsammans mer än 600 Mkr.

Det är nu länge sedan jag själv hyrde liftar av Lipac, berättar Jan Persson. Men med dem har det alltid fungerat bra. Du vet, man hör ju bara om någon när det är problem. Och på Lipac har det aldrig klagats. Kilenkryssets affärsidé är att ”bygga, äga och förvalta” och de anställda arbetar utifrån en rad ledstjärnor som Långsiktighet, Sunt förnuft, Tänk efter före, Ett handslag ska räcka, Bojkotta byråkratin, Ärlighet samt att Inte alltid göra ”som vi alltid gjort förut”.

Begreppet ”Miljömedvetenhet” platsar också i sammanhanget. Krossade bergmassor till exempel, återanvänds av miljömedvetna Kilenkrysset för framställning av betong i golvplattor, istället för att kastas bort. Inte undra på att Lipacs koncept med maskiner som går på miljöbränsle blev väl mottaget just hos Kilenkrysset! Projektledare Thomas Holmstrand har arbetat mycket med Lipac och har följande att säga om dess miljötänk: Att köra på Ecopar är verkligen en mycket bra idé. När man jobbar mycket inne i hallar där det krävs terränggående maskiner som liftar, grävmaskiner med mera som står och spyr ut avgaser, blir det verkligen en stor skillnad om man istället använder miljöbränsle.

2007-04-17

Hösten 2004 startade arbetet med byggandet av världens största pappersmaskin PM 12 vid StoraEnsos pappersbruk i Kvarnsveden, Borlänge. Investeringen är på totalt fyra miljarder kronor och det är det största byggprojektet någonsin i Dalarna.

Lipac - StoraensoDet är en imponerande byggnad som skall uppföras i expressfart. Den är över 300 meter lång, 70 meter bred och över 30 meter hög. Allt sker i högt tempo och pappersmaskinen skall tas i drift i slutet av 2005. Här får inget gå fel och kraven på de företagen som är involverade i projektet är stora. StoraEnso har,i konkurrens med både nordiska och svenska uthyrningsföretag, valt Lipac Liftar som exklusiv leverantör av liftar vid uppförandet av pappersmaskinen PM 12.

För att leva upp till krav som StoraEnso ställer har Lipac Liftar etablerat en depå på Kvarnsveden. Det förväntas att projektet kommer att sysselsätta cirka 250 stycken liftar. För referenser kontakta Lipac.

 

2006-04-17

På ELGIGANTENs nordiska centrallager strax utanför Jönköping är Lipacs liftar populära. Helt enkelt därför att Lipac ger mig smidiga liftar till ett bra pris, säger Mats Andersson, fastighets- och underhållsansvarig.

Lipac - ElgigantenELGIGANTENs centrallager är 105 000 kvadratmeter stort och ligger som ett småländskt Fort Knox omgärdat av staket, larm, vakter och omständliga in- och utpassager. Inuti anläggningen måste besökare bära neongula västar för att markera för truck- och liftförare att man inte riktigt behärskar de interna trafikreglerna.

Under högsäsongen i november-december jobbar de anställda treskift för att 70 fullastade trailers ska kunna lämna lagret varje dygn. Det handlar först och främst om hemelektronik som lastas med hjälp av cirka 110 eltruckar. Till detta kommer hyran av två Lipac-liftar. Mats Andersson har hyrt liftar från annat håll tidigare men tyckte egentligen att de var för otympliga. Jonas Räf, chef för Lipacs uthyrningsdepå i Jönköping, blev varse Mats Anderssons synpunkter och erbjöd honom därför att hyra smidigare maskiner från Lipac. Ja, det stämmer, säger Mats Andersson. Räf gav mig ett erbjudande jag inte kunde avvisa. Sedan åtta månader använder jag därför Lipacs mer lätthanterliga liftar. Till rätt pris och med service och översyn en gång i månaden, säger Mats Andersson.

 

2005-04-17

Lipac - Läkerol ArenaBrynäs IF har funnits i 93 år, har spelat 40 år i högsta serien och har 12 SM Guld. Föreningens historia har skapat ett stort värde för varumärket Brynäs IF. För att ytterligare förädla detta köpte Brynäs genom sitt fastighetsbolag Gavlerinkens Fastighets AB den 23 maj 2005 Gavlerinken av Gävle kommun.

Den nya arenan heter Läkerol Arena och ska stå klar till invigningen av höstens elitserie. Brynäs ser sin Läkerol Arena som Gävles nya landmärke och en plats där man hoppas människor ska mötas och kontakter och möjligheter skapas och modern samarbetspartner var det självklart att välja dem.

Brynäs IF har funnits i 93 år, har spelat 40 år i högsta serien och har 12 SM Guld. Föreningens historia har skapat ett stort värde för varumärket Brynäs IF. För att ytterligare förädla detta köpte Brynäs genom sitt fastighetsbolag Gavlerinkens Fastighets AB den 23 maj 2005 Gavlerinken av Gävle kommun. Den nya arenan heter Läkerol Arena och ska ståklar till invigningen av höstens elitserie.

Brynäs ser sin Läkerol Arena som Gävles nya landmärke och en plats där man hoppas människor ska mötas och kontakter och möjligheter skapas skanska har huvudansvaret för ombyggnaden av arenan.- Det är inte vem som helst som får vara med och göra om vår egen kära ”nationalklenod” Gavlerinken, säger Janne Larsson, marknadschef för Brynäs IF. Men eftersom Lipac i byggbranschen har rykte om sig att vara en effektiv och modern samarbetspartner var det självklart att välja dem.

 

2004-04-17

Lipac - KistatowerKista Science Tower uppfördes under 2001-2003 som ett nytt landmärke i Stockholm. Tornet byggdes av NCC och det är en imponerande konstruktion i stål glas som reser sig hela 42 våningar upp i luften. Det ställdes höga krav på de leverantörerna som skulle medverka i det komplicerande uppförandet av Kista Science Tower. Lipac Liftar fick förtroendet att hyra ut liftarna till NCC vid byggandet av Science Tower. För referenser kontakta Lipac.

 

2003-04-17

Lipac - HallstavikHolmen AB, Hallsta Bruk i Hallstavik, ersatte en pappersmaskin under 2002. Den gamla pappersmaskinen skulle rivas och transporteras bort för att ersättas med en ny. Detta var ett tidsmässigt pressat projekt. I denna process måste en leverantör av liftar ha stor leveranssäkerhet, en bred uthyrningspark samt flexibilitet och erfarenhet av att driva större projekt. Lipac Liftar valdes till liftleverantör vid bytet av pappersmaskinen vid Hallsta Bruk. För referenser kontakta Lipac.